Pi Sayısında Size Ait Bir Şeyler Var

Pi sayısı, öğrenim hayatımız boyunca sürekli karşımıza çıkan ve aslında öğretmenlerimizin bize verdiği sorularda pek de gerçekçi haliyle kullanamadığımız bir sayı hatta sabittir. Pi sayısının yaklaşık değerini, herhangi bir çemberin çevresini o çemberin çapına bölerek hesaplayabiliriz. Yaklaşık değeri diyoruz çünkü Pi sayısını bu şekilde tam olarak hesaplamak mümkün değildir bunun sebebi pi sayısının irrasyonel bir sayı ve içerdiği rakamların mantıklı bir dizi halinde devam etmiyor oluşudur.

Pi Sayısı

Peki Pi sayısı aslında kaçtır? Eğer bizi pi sayısı ile Eski Mısırlılar tanıştıracak olursa ona 3.1406 yani 256/81, bu tanıştırmayı Babiller yaparsa da 3.125 ya da 3 diyebiliriz. Neyse ki Arşimet bu kimlik karmaşasına son verdi ve pi sayısının tahminini en doğru şekilde yapan kişi olarak tarihe ismini yazdırdı. İki poligonun arasını bularak yaptığı hesaplamada 3.1408 ve 3.14285 arasında bir değere ulaştı.

BBC' de bulunan habere göre Pi sayısının günümüzde güncel olarak 31,4 trilyon basamağı Google çalışanı Emma Haruka Iwao tarafından hesaplanmıştır. Bu rekor Guinness Dünya Rekorlar Kitabında yerini almış bulunmakta. Pi sayısının alt basamaklarının hesaplanmasının oldukça güç olduğunu söylemiştik. Iwao bu hesaplamayı Google'ın bulut hesaplama sistemleri yardımıyla bulduğunu kendi bloğundan duyurmuştu.




Gelelim asıl konumuza. Pi sayısı muhakkak ki matematik temelli derslerimizi geçmek için kullandığımız bir sabitten çok daha fazlası. Pi sayısının (sabitinin) içerisinde tüm yaşamınız boyunca sizi ilgilendiren, hatta sadece size ait olan kişisel sayıları bile sırası ile içeren bir sabittir. Bu numaralar cep telefonu numaranız, kimlik numaranız, doğum tarihiniz, uğurlu numaranız, ayakkabı numaranız ve aklınıza gelebilecek, sizin yaşamınıza doğrudan ya da dolaylı yoldan etki eden her numara, sayı ya da rakam olabilir. Merak edip bakmak isterseniz aradığınız sayıların pi sabitinin kaçıncı basamağında olduğunu görebileceğiniz bir link bırakacağım.  



İŞTE LİNK 


























Yorumlar

  1. Harika bir yazı, bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oyuk Dünya Teorisi (Hollow Earth)

Makine Mühendisleri İçin Ücretsiz Eğitimler