Lazer Silahlar Gerçek Olabilir mi?

LADY KILLER COMIC BOOK



Lazer silahları, Bilim Kurgu kategorisinde yapılan her çalışmanın tartışmasız en heyecan verici parçasıdır. Peki bir dönemin çocuklarını, sokaklarda ellerinde tahta parçalarıyla 'fiyu fiyuu' diyerek koşturtan bu silahlar gerçek hayatta var olabilir mi? 

Lazerler günümüzde tıbbi, askeri, bilimsel alanlarda hatta daha da göz önünde bulunan haliyle barkod okuyucularda halihazırda kullanılıyor. Lazer ışınlarının normal bir ampulün verdiği ışıktan en büyük farkı dalgaların birbirine paralel olarak yayılmasıdır ( bu sayede uzun mesafeler boyunca dağılmadan ilerleyebiliyor.). 

Filmlerde gördüğümüz lazer silahlar, çok uzaktaki bir hedefi ışık hızında vurabiliyor. Şimdi bir de bu duruma gerçekçi bir bakış açısıyla bakalım. içinde bulunduğumuz atmosferde sis, yağmur, kar gibi lazer ışınının enerjisini dağıtabilecek bir çok durum söz konusu. Hatta hava tümüyle günlük güneşlik dahi olsa havadaki katı-sıvı parçacıklar ışının enerjisini dağıtmaya yeter. Yine de bir lazer silahımız var ve tüm bu koşullara rağmen kullanmakta ısrarcıysak biz hedefe odaklanacak en doğru hesaplamaları yaparken karşı tarafın bizi vurması kaçınılmaz oluyor. 

Lazer silahı hayallerimiz için yüzleşmemiz gereken bir diğer geçek ise silah vurduğu hedefi bir anda yok edemiyor olmasıdır. Filmlerin aksine lazer silahı ile vurduğunuz nesne elinizdeki silahın enerjisinin bir sonu olması nedeniyle yok olamaz bu yüzden uzun bir süre ışını hedef üzerinde tutmalısınız. Hedefinizin bir uçak ya da füze ise bu süre gemi ve tanka göre daha kısa sürebilir. Bu noktada uçağın çok hızlı hareket ettiğini ve ışının odağını aynı noktada tutabilmenin imkanını tartışmak gerekebilir.

Bilim insanları lazer silahlarını megawatt güce sahip bir şekilde   geliştirmek istiyordu ancak bunu
üretebilecek bir güç kaynağını   gemi ve uçak gibi araçlarda taşımak pek imkanlı değil. Bu   nedenle
günümüzde geliştirilen silah sistemleri kilowatt gücünde (1 megawatt = 1000 kilowatt). Yani lazer silahlar saldırıdan ziyade günümüzde savunma amaçlı kullanılmaya daha uygun görünüyor. Özellikle de artık sıklıkla kullanılmakta olan insansız hava araçları saldırılarına karşı. 


U.S. NAVY LASER WEAPON
 NTV' de yayınlanan bir haberde A.B.D. ordusunun 2020 yılında 30 Kilowatt gücündeki lazer silahına sahip olacak. Az önce bahsettiğimiz gibi bu lazer silahı İHA (insansız hava aracı) imhasında kullanılacak.



KAYNAKLAR: https://www.ntv.com.tr - https://www.thedrive.com - Bilim Ve Teknik ( Temmuz 2017)





















Yorumlar

  1. dikkat çekici bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oyuk Dünya Teorisi (Hollow Earth)

Makine Mühendisleri İçin Ücretsiz Eğitimler