Tesla Farkı

Otomobil, kimimiz için gösteriş, kimimiz için bir yatırım kaynağı, kimimiz içinse ihtiyaç. Benim içinse tamamen ulaşılmaz. Her ne şekilde olursa olsun otomobiller oldukça uzun bir süredir hayatımızın vazgeçilmezleri arasında ve öyle olmaya da devam edecek gibi görünüyor.

Otomobiller her geçen gün biraz daha gelişiyor ve güçleniyor. Günümüzden 20 yıl öncesine kadar yeni otomobiller teknolojinin son noktası olarak görülüyordu. Gelgelelim artık bilgisayarlarımızda, telefonlarımızda hatta buzdolabımızda bulunan teknolojilerin tümünün bir araçta bulunmasını bekliyor olduk. Birçok otomobil firması bu teknolojileri araçlarında kullandı ve geliştirdi ama bunlar fuarlarda insanlara şov yapıp onları etkileyen konsept otomobiller olmaktan çok öteye gidebildi mi pek emin değilim. Tabi ki bu otomobillerin birine bile başarısız diyebilmek söz konusu olamaz. Yine de bunlar çoğunluğun sahip olmak istediği lüksü ve ulaşılabilirliği karşılayamadı. 

Sanırım tam burada Tesla'dan bahsetme zamanı geliyor. Tesla Motors 2003 yılında otomobilde gelenekselleşmiş içten yanmalı motor anlayışını değiştirip tamamen elektrikle çalışan otomobiller üretmek için kuruldu. Bu fikir o dönemde ne kadar ciddiye alındı bilemiyorum ama Firmanın şuan bulunduğu noktaya bakarsak Elon Musk oldukça ciddiye almış olsa gerek. 

Tesla'nın asıl amacı hem lüks hem de herkes tarafından satın alınabilecek bir araç üretmekti. Bu amaca uygun olarak 2008 yılında  Tesla Roadster üretildi.


TESLA ROADSTER 2008

Tesla Roadster, yine teslanın geliştirdiği lityum-iyon akü sayesinde tek bir şarj ile 393 km (200 mil) menzile ulaşabilmektedir. Roadster 0-100 km/h hıza sadece 3,9 saniyede çıkmakta ve ulaşabildiği azami hız 201 km/h ile sınırlıdır.

Tesla, üretmiş olduğu spor otomobilin ardından sedan araç olarak Model S'i üretti. Piyasada Mercedes, BMW, Jaguar ve sayamayacağımız daha bir çok güçlü lüks sedan araç üreticisi varken Model S, 2016 yılının en çok satılan aracı seçilmişti. İşte bu büyük bir başarıydı.


2016 TESLA MODEL S


Peki Tesla Motors'un araçlarını bu kadar 'havalı' yapan şey sadece elektrikli olması mıydı? Bu kadar tercih edilen bir otomobil olmasında sahip olduğu dev ekranların, -diğer araçların sahip olduklarına oranla dev denebilir-, linux işletim sistemi ile çalışan eğlence sisteminin ve otopilot yetisinin oldukça büyük bir rolü vardı. Otomobillerini ileri düzey yazılım ile donatmasaydı belki de sadece elektrikli bir araç olmak onu bu kadar ünlü yapmaya yetmeyecekti. Yani 'Yazılım öğrenin'.

Diğer otomotiv firmaları bu rüzgarın gerisinde kalamayacağını farketti. Yakın gelecekte içten yanmalı motor anlayışının tamamen yok olabilme ihtimali gündeme gelmeye başladı. 2025 yılından sonra Almanya' nın artık içten yanmalı motor üretmeyeceği ile ilgili yazılarla birçok yerde karşılaşabilirsiniz. Eğer her firma tamamen elektrikli araç üretmeye başlarsa dünyada bulunan pil/akü rezervi bu duruma el verir mi? Bingo şu an da tam Tesla Motors'dan bahsetme zamanı. Tesla Motors, ABD' nin Nevada eyaletinde inşa edilen kendisine ait lityum-iyon pil fabrikası Gigafactory ile adından yine bahsettirecek gibi görünüyor.



KAYNAK: BİLİM VE TEKNİK DERGİSİ (OCAK 2017) - VİKİPEDİ (https://tr.wikipedia.org/wiki/Tesla_(%C5%9Firket)












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oyuk Dünya Teorisi (Hollow Earth)

Makine Mühendisleri İçin Ücretsiz Eğitimler